Uw Winkelmandje

Endophyten en hun toegevoegde waarde in gewasoptimalisatie.

Endophyten en de symbose tussen plant en schimmels of bacteriën zijn de afgelopen jaren een “hot topic” geworden in de Agro-food sector. Gesteld wordt dat deze endophytische bacteriën en schimmels uw gewas weerbaar maken tegen pathogenen en daarbij meer gewasopbrengst door verbeterde nutriënten opname bewerkstelligd wordt. In dit artikel zullen we de de basisprincipes van symbiose verder toelichten.

Hoewel symbiose een razend populaire term is geworden door de voordelen die het heeft, is het systeem dat we symbiose noemen al zo oud als dat er planten op onze planeet bestaan. Alle landplanten die wij vandaag de dag kennen zijn het resultaat van evolutie vanuit algen. Er wordt geschat dat de eerste landplanten ca 450 miljoen jaar geleden gevormd zijn uit algen uit de oceaan. Deze eerste plantachtigen hadden geen diepgaand wortelnetwerk waarmee voedingstoffen en water aan de bodem of gesteente konden worden onttrokken. Onderzoek wijst uit dat de eerste algen op land konden overleven door onder andere de symbiose met Mycorrhiza schimmels. Deze schimmels wisselden assimilaten uit voor water en andere voedingstoffen met de plant.

Oke, dus duidelijk is dat het proces van symbiose fundamenteel is geweest voor al het leven op land.Maar wat is symbiose precies? Symbiose is de samenwerking tussen twee of meer verschillendeorganismes die elkaar voorzien van stoffen die toegevoegde waarde hebben voor de ander. Bacteriën en schimmels die een symbiotische relatie aangaan en daardoor een gedeelte van hun leven in de cellen van een plant ontwikkelen, worden endophyten of endosymbionten genoemd.Symbiose in deze context is dus een samenwerking tussen endophyten en hun gast plant waarbij eenwin-win situatie wordt gecreëerd.

Nu we begrijpen wat symbiose is, wilt u natuurlijk weten wat deze win-win situatie voor uw gewas kan betekenen. Hoewel onderzoek met betrekking tot symbioses nog niet in alle details onderzocht is, zijn er vele resultaten die aantonen dat de samenwerking tussen plant en endophyt zorgen dat deplant weerbaar wordt tegen insecten en andere pathogenen. Ook zijn er endophyten die versnelde groei, verbeterde nutriënt opname bewerkstelligen.

In het artikel van volgende maand zullen we bespreken wat deze symbiose kan doen voor de opname en gebruik van stikstof in de plant. Al laatste maakt symbiose uw gewas ook beter bestand tegen abiotische stres zoals droogte. Symbioses zijn dus samenwerkingen die zorgen dat de plant overleeft en floreert. Onze productenzijn gericht op het activeren en revitaliseren van deze samenwerkingen waardoor uw gewas maximaal rendement voor u op kan leveren. Wilt u meer informatie? Neem nu contact met ons op

Gerelateerde artikelen

Bijdragen aan een rijke bodem

Bijdragen aan een rijke bodem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut…

Vena Vitae Benelux B.V.

Kennis Centrum

Favorieten
Producten
nl_NLNederlands